Hírek

Debliszterezők: mit érdemes tudni róluk?

debliszterezésA bliszter, illetve a debliszterezés sokak számára valószínűleg nem mond semmit, hiszen nem egy általánosan használatos kifejezésről van szó. Ennek ellenére mindenki találkozott már vele, aki valaha vett be valamilyen gyógyszert, vagy egyéb pirulát, illetve kapszulát. A bliszter ugyanis az a csomagolástípus, amibe elsősorban ilyesmit csomagolnak, bár természetesen nem csak ezek esetében lehet felhasználni: néhány évtizede még a színes, golyó alakú rágógumit is bliszterbe csomagolták.

A bliszterezés hő és nyomás segítségével készül: a műanyag lapokban mélyedések találhatóak, amelyekbe a termék (gyógyszerek, kapszulák, stb.) kerül, majd ezt egy műanyag, vagy alumínium fóliával zárják le, de előfordulhat papír, vagy más anyag is, illetve ezek ötvözése is lehetséges. A debliszterező berendezések feladata a csomagolás és a termék szétválasztása, vagyis épp ellenkező irányú a folyamat.

Itt felmerülhet a kérdés, hogy miért is van szükség debliszterezésre, hiszen ha már egyszer be van csomagolva egy termék, akkor miért kell azt eltávolítani róla? Többféle válasz is létezik erre a kérdésre, de a leggyakoribb ok a gyógyszerek megsemmisítésének szükségessége, ha ugyanis lejárnak, nem helyezhetőek egyszerűen a hulladékgyűjtőbe, hanem külön előírások vonatkoznak rájuk – éppen ezért van minden gyógyszertárban a lejárt gyógyszerek gyűjtésére szolgáló tároló elhelyezve.

Lehet azonban az is az ok, hogy a pirulákat, illetve kapszulákat egyszerűen csak egy új, modernebb csomagolásban szeretnék forgalomba hozni, és ehhez a legegyszerűbb módszer a debliszterező használata. A modern debliszterezők éppen ezért lézersugár segítségével távolítják el a terméket a bliszterből, de lehetséges más, kíméletes mód is, aminek lényege, hogy a termék ne sérüljön.

Cégünk többféle debliszterezőt is forgalmaz, tehát, ha ilyen berendezésre lenne szüksége, tekintse meg kínálatunkat! Ha kérdése lenne, vagy rendelni szeretne, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén; kollégáink várják hívását!

ASTRAPACK Kft. | +36704575211 | +36309242593 | 1119 Budapest Major u. 45. | Impresszum


Telefon: +36 70 457 5211
E-mail: info@astrapack.hu